fbpx

Ajutorul tau de nadejde pentru aratura de toamna

Una dintre cele mai importante activitati ale acestui sezon pe langa insamantare este aratul. Aratura de toamna reprezinta veriga puternica in procesul de pregatire a solului atat pentru semanat cat si pentru cultura viitoare.

Care sunt avantajele araturii de toamna?

Pe langa faptul ca simplifica procesul de insamantare si asigura o recolta net superioara, aratura aduce numeroase beneficii solului, precum:

  • Ofera conditii optime pentru plante prin afanarea, aerarea si cresterea permeabilitatii
  • Distruge buruenile si daunatorii
  • Imbogateste solul in humus, in mod natural prin incorporarea uniforma a resturilor vegetale.

Cum efectuam corect aratura de toamna?

Pentru culturile care se infiinteaza in primavara, in acest sezon se face aratura de toamna, iar cu ajutorul unei motosapa potrivite pentru suprafata de lucru iti vei usura munca depusa in procesul de pregatire a solului pentru fertilizare, considerabil.

Daca intr-un articol anterior am discutat despre echipamentele agricole pentru lucrarea pamantului si despre felul in care acestea pot raspunde nevoilor unui teren cu o suprafata mare in mod eficient, acum ne vom concetra atentia pe ceea ce inseamna pregatirea solului pentru recolta urmatoare.

Pentru a avea o aratura de calitate, este important ca aceasta sa aiba loc dupa recoltare sau cu cel putin cu 2-3 saptamani inainte de venirea inghetului. Fiind o lucrare ampla care nu trebuie neglijata, este necesar sa fie facuta corespunzator, cu utilajele potrivite.

Daca terenul este accidentat sau in panta aratura se face de-a lungul curbelor de nivel pentru a preveni eroziunea solului. Iar daca brazdele sunt dispuse pe suprafete mici si medii, recomandarea nostra este sa folosesti un motocultor, un instrument util mai ales daca ai de-a face cu unghiuri greu accesibile. Tine cont si de faptul ca de la an la an, directia si modul de executie trebuie schimbate, astfel incat, suprafetele sa fie uniform nivelate fara portiuni de pamant nearat.

Un alt aspect deloc de neglijat, pentru ca aratura sa fie exemplara este respectarea adancimii, de 28-30 cm in cazul gradinilor sau de 40-80 cm adancime in cazul infiintarii unor plantatii de vii si pomi fructiferi. In acest caz, indicat este sa optezi pentru o motosapa puternica echipata cu un plug cu cel putin doua brazde si cu o lama de cel putin 40 cm din otel.

In functie de parcela de pamant pe care vrei sa o ingrijesti, exista lucrari specifice toamnei. Cu toate acestea, anumite etape se repeta indiferent de specificul culturii. Tine cont de sfaturile noastre pentru a te asigura ca parcela ta de pamant va fi bine pregatita pentru cultura viitoare,  va rezista bine peste iarna si va prospera anul urmator.

Daca inca nu esti echipat corespunzator, la Eurotech gasesti solutii mereu la indemana si o gama variata de motosape si motocultoare menite sa te ajute pentru a te bucura de recolte bogate cu mai putin efort.

Solicita consultanta profesionala din partea personalului nostru tehnic specializat la numarul de telefon 0757 077 268 sau pe sales@eurotech-iasi.ro pentru a alege produse care corespund pe deplin activitatilor tale de lucru. Consulta gama noastra completa de produse si servicii pe eurotech-iasi.ro sau vino in showroom-ul nostru de pe Splai Bahlui Mal Stang, nr. 25B, Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X