Tot ce trebuie să știi când alegi un compresor de aer

Ce sunt compresoarele?

Un compresor de aer este definit ca un echipament antrenat de un motor electric sau termic, care ridică presiunea aerului, de la presiunea atmosferică, până la o valoare prestabilită. Compresoarele de aer își găsesc utilitatăți diverse atât pentru uz profesional și industrial, dar și pentru cel casnic. Spre exemplu, dacă ești pasionat de artă, airbrush-urile sunt instrumente care funcționează cu ajutorul unui compresor de aer. De asemenea, pistolul de vopsit sau capsatoarele pneumatice utilizează aerul comprimat, iar acesta poate fi util chiar și pentru a umfla baloane sau roțile bicicletelor sau mașinilor. Compresoarele profesionale și industriale se dovedesc a fi utile în domenii diverse, de la stomatologie până la industria grea.

Compresoarele funcționează pe baza energiei mecanice, care este produsă fie de un motor termic, fie de unul electric. Procesul de transformare a acestui tip de energie în energie cinetică este destul de simplu. Aerul intră în compresor cu o presiune inițială și este comprimat până la presiunea de refulare. În cazul compresoarelor, raportul dintre cele două valori ale presiunii trebuie să fie mai mare de 3.

Tipuri de compresoare și utilizarea lor

Cele mai cunoscute tipuri de compresoare sunt cele volumice. Acestea funcționează pe baza unui sistem de debit pozitiv: aerul este aspirat și stocat într-un rezervor special pentru ca mai apoi volumul acestuia să fie redus la o fracțiune din cel inițial, cu scopul de a mări presiunea. În cazul acestei categorii, aspirația aerului în compresor și refularea sunt realizate cu intermitențe. Compresoarele cu piston sunt principalele tipuri de compresoare volumetrice.

Există și compresoare dinamice, care comprimă în mod continuu aerul prin „transportarea” aerului aspirat cu ajutorul unui șurub de tip melc. Diferențele principale dintre cele două categorii stau în raportul dintre presiune și debit: compresoarele volumice sunt caracterizate de presiuni cuprinse între 8 și maxim 30 bar, însă debitul este relativ mic ( maxim ~ 0,9 m3/min), în timp ce compresoarele dinamice furnizează presiuni de până la 25 bar la debite foarte mari (până la 50 m3/min).

compresor de aer cu piston
Compresor de aer cu piston FIAC AB100/350MC

 

Compresor de aer cu piston

Compresorul cu piston reprezintă cel mai comun tip de compresor. Aceste compresoare pot fi cu una sau două trepte de compresie (cilindri), în funcție de presiunea pe care o pot realiza.

Compresor de aer FIAC New Silcer 20/500
Compresor de aer FIAC cu șurub NEW SILVER 20/500

 

Compresor de aer cu șurub

Compresoarele cu șurub reprezintă soluția profesională a compresoarelor volumetrice. Acestea au capacitatea de a lucra timp îndelungat, în regimuri profesionale sau industriale de lucru, putând furniza debite mari de aer. Ele sunt utilizate în domenii profesional – industriale cum ar fi: vulcanizări, service-uri auto, forajelor și subtraversărilor orizontale, demolatoarelor pneumatice stradale, precum și în orice hală de producție de orice tip, furnizând aerul comprimat necesare echipamentelor ce utilizează aer comprimat.

 

Ce trebuie să iei în calcul atunci când cumperi un compresor de aer

Atunci când vrei să achiziționezi un compresor de aer, primul lucru pe care trebuie să îl stabilești este ce consumatori trebuie să deservească acesta. În funcție de acest aspect, poți afla ce presiune și debit de aer trebuie să poată furniza compresorul care îți este necesar. Dacă vei utiliza mai mulți consumatori simultan la compresor, debitul de aer necesar este realizat prin adunarea debitului necesar fiecăruia. La acest rezultat, se adaugă o marjă suplimentară de 30%.

De asemenea, portabilitatea este un factor important atunci când discutăm despre achiziționarea unui compresor. Dacă vă doriți să îl utilizați doar pentru aparatul de vopsit sau pentru umflarea anvelopelor, un compresor sub 10 kg ar putea să fie suficient. Pentru lucrările profesionale sau pe șantiere, vei avea nevoie de un debit de aer mai mare. În acest caz, te poți orienta către un electrocompresor staționar sau un motocompresor de aer remorcabil.

O ultimă caracteristică în funcție de care trebuie să îți alegi compresorul este cea a motorului. În general, motoarele electrice sunt mai ușor de întreținut decât cele cu motorul pe benzină (motorul termic). Compresoarele cu motoare termice au avantajul că pot fi utilizate acolo unde nu există o sursă de curent.

Cu aceste informații bine stabilite, poți analiza modelele de compresoare de aer disponibile la Eurotech dând click aici. Pe site-ul nostru vei descoperi o gamă variată de echipamente de comprimare a aerului, de la branduri renumite, cum ar fi FIAC, Kaeser sau ROTAIR. Indiferent de activitatea pentru care un astfel de utilaj îți este util, vei găsi cu siguranță modelul potrivit. Iar dacă pentru tine compresoarele au rămas niște mașinării misterioase, poți apela la echipa Eurotech, care îți va oferi consultanță specializată în funcție de nevoile tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *