Protectia muncii

Protectie muncii este extrem de importanta in santier, in mediul de constructii, dar si in activitatile de mesterit. Fie ca slefuim tocul unei usi sau dam o gaura pentru un tablou, mesteritul prezinta riscuri, dar care pot fi reduse la minim.

Mesterii amatori au nevoie, in principiu, de acelasi echipament de protectie ca si meseriasii profesionisti: ochelari si manusi de protectie, masti de protectie a respiratiei si accesorii pentru protectia auditiva.

Ochii si mainile

Lucrarile din casa degaja praf si stropi si produc cioburi si aschii. Ochii sunt primii care pot fi afectati grav de aceste reziduuri, astfel ca o protectie minima este obligatorie si poate fi asigurata de ochelarii de protectie standard, produs extrem de ieftin, comparativ cu protectia pe care o confera.

La activitati mai complexe, cum ar fi taierea cu ferastraul, slefuirea sau daltuirea trebuie luat in calcul riscul pe care acestea il prezinta fata de siguranta mainilor. Aschiile, cioburile, resturile de material pot rani mainile, daca nu sunt folosite manusile de lucru speciale. Important de stiut este ca, la folosirea ferastraielor circulare manuale, a slefuitoarelor cu banda si a masinilor de gaurit nu trebuie sa purtati manusi pentru ca acestea s-ar putea agata in accesoriile care se rotesc.

Protectia respiratiei

Nu trebuie sa uitati de protectia respiratiei: la procesele de gaurire, taiere cu ferastraul, slefuire, rindeluire sau frezare se produc particule minuscule de material care pot afecta caile respiratorii si siguranta respiratiei. Riscul poate fi eliminat prin purtarea mastilor de protectie a respiratiei de unica folosinta sau, mai bine zis, cu o masca de protectie impotriva pulberilor fine.

Pentru situatii specifice, cum ar fi manipularea vatei minerale pentru izolatii sau a vopselelor si lacurilor care contin solventi, cea mai buna protectie este oferita de mastile cu filtru de carbune activ.

Protectie auditiva

Poluarea sonora are efecte nocive pe termen scurt, mediu si lung, putand provoca afectiuni permanente. Trebuie sa evitati expunerea la aceasta forma de agresiune si sa va protejati urechile la poluare sonora produsa in procese de gaurire, taiere, slefuire.

Pentru utilizarea ocazionala sunt suficiente dopurile auditive, dar daca intensitatea muncii cu scule electrice care produc zgomot intens creste, se recomanda castile de protectie auditiva, asa numitele „Mickeymouse“.

Imbracaminte de protectie

Am ajuns astfel la ultima parte a prezentarii masurilor si formelor de protectie la lucru. In activitatile de mesterit o importanta egala cu cele prezentate mai sus o are imbracamintea de protectie corecta. Aceasta trebuie sa fie comoda, stransa pe corp, de marimea potrivita celui care o poarta si ignifuga (nu trebuie sa fie inflamabila).

Inainte de orice activitate de mesterit in gospodarie trebuie sa dati jos ceasul si alte bijuterii. Acestea pot fi deterioarate sau pot cauza accidente. Pentru doamnele mai pricepute, pasionate de lucrari de mesterit, recomandam strangerea parului in coc sau coada si purtarea unei sepci, pentru a evita prinderea in masinile aflate in functiune.

Aceste detalii importante v-au fost prezentate de EUROTECH IASI, distribuitor autorizat de echipamente de protectie de top, marca DELTA PLUS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *